Tuesday, March 31, 2009

Seni berkomunikasi dengan mereka yang tidak kita nampak

Entah tiba-tiba aku berasa hendak berkongsi pengalaman tentang bahan-bahan bacaan yang sedang aku dampingi. Buku terbaru dalam koleksi aku adalah berjudul "Berdialog Dengan Jin - Diari Seorang Perawat", terbitan Hijjaz Records Publishing. Agak menarik membaca pengalaman orang, dan buku ini ditulis sendiri oleh perawat berdasarkan pengalamannya. Di sini saya sisipkan sinopsis buku tersebut yang diambil verbatim dari laman blog penerbitnya Hijjaz Records Publishing.

Sinopsis:

Secara kolektifnya, masyarakat umum begitu taksub dan percaya dengan pelbagai kepercayaan tahyul dan cerita-cerita mistik dongeng sehingga adakalanya turut mempengaruhi perjalanan kehidupan seharian kita. Hakikatnya, ALLAH SWT melalui firmanNYA di dalam Al-Quran dan Rasulullah saw melalui sabda-sabdanya telah menerangkan kepada kita secara terperinci mengenai kejadian makhluk halus ini.

Buku ‘Dialog Dengan Jin – Diari Seorang Perawat’ ini adalah satu lagi koleksi istimewa di dalam rangkaian buku terbitan HRP. Mengapa? Sudah pasti kerana buku ini mencatatkan pelbagai perjalanan dan pengalaman peribadi penulis yang juga merupakan seorang perawat ketika berhadapan dengan makhluk halus yang mengganggu manusia.

Penerbitan buku ini sama sekali tidak bermaksud untuk menakut-nakutkan pembaca. Malah jika diteliti sehalusnya, ia mengandungi pelbagai ilmu yang amat bermanfaat untuk membentengi diri kita dari diganggu oleh kelompok jin dan syaitan ini.

Ustaz Abd. Majid Hassan pernah muncul di rancangan Expose Mistik siaran untuk Astro Prima ketika merawat salah seorang pesakitnya. Malah ramai lagi pesakit yang dirawat oleh beliau diceritakan di dalam buku ini untuk dijadikan sebagai panduan dan pedoman. Buku ini sarat dengan info, tips juga cara-cara untuk membenteng diri dari serangan makhluk halus dan sihir. Semua teknik yang terkandung di dalam buku ini hanya sebagai panduan. Namun iktikad kita mestilah disandarkan semata-mata kepada ALLAH SWT.

-Penerbit

Pengalaman penulis buku tersebut, Ustaz Abd. Majid Hassan ditulis dengan bahasa Melayu yang mudah difahami namun kadang-kadang terdapat juga bahan-bahan petikan yang beliau ambil dari Indonesia yang tidak diubah struktur ayat dan bahasanya. Jangan risau itu hanya sisipan.

Beliau turut bercerita dan menghebahkan aktiviti pusat rawatannya di laman blog beliau.

Terasa Maha Hebatnya Allah, bukan setakat diciptaNya makhluk ditepi kita yang kita nampak, tetapi ada juga ciptaanNya di tepi, depan, belakang, dalam, atas dan bawah yang tidak kita nampak. Allahu akbar!No comments:

Post a Comment